Engine Sputters/Cuts Out - Harley Davidson Forums: Harley Davidson Motorcycle Forum
Harley-DavidsonForums.com is an independent enthusiast website owned and operated by VerticalScope Inc. Harley-DavidsonForums.com is not sponsored by or in any way affiliated with Harley-Davidson Inc.. The Harley Davidson names and logos are trademarks owned by Harley-Davidson Inc.

Go Back   Harley Davidson Forums: Harley Davidson Motorcycle Forum > Technical > Engine

» Insurance
» Our Partners
»ATV Reviews
»Motorcycle Games
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-19-2009, 12:47 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mid Missouri
Posts: 9
Engine Sputters/Cuts Out

I have a sputtering problem once I get on the road. I have replaced the spark plugs, replaced the fuel and the bike starts right up with the choke out, then after a few I can push the chock in and it will idle. I get on her and start going through the gears (revving the RPM’s) and once it gets in 4th or 5th gear…it will start sputtering and cutting out (sometimes it will completely die). If it dies it will start right back up in neutral and then it will sputter a little bit while I “nurse” her back to my garage. It seems like “once the engine and oil gets hot then I have problems.

I little history…I took my old vance and hines longshots and cut them to be “shorties” about a year ago…I haven’t had any problems with it and have since put about 5,000 miles on her. Last September, I replaced my stock air breather with a Forcewinder XR and took her to Kansas City for a bike show. I rode her there and back (400 miles) and didn’t have any problems…I put her away for the Fall and Winter because I was deployed to the “sandbox”. My wife would start her once every couple weeks to keep the fluids running and battery charged. I took her out last week and stated having the problems I have now.

Since I modified the pipes and replaced the air breather…I have not dyno-tuned her…do you think that has something to do with it and if so what am I to do in the mean time?

Please advise!
kevin.sargent is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2009, 02:00 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
48emodelpanhead's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Texas
Posts: 220
What kind of bike and engine setup do you have? It wouldn't be anything with the pipes or breather since you've ridden right after the mods and no complications.

Check into the new members forum and introduce yourself.
__________________
Jim
48emodelpanhead is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2009, 02:17 PM   #3 (permalink)
Grandstanding Member
 
Dave63's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: PA
Posts: 29,816
Quote:
Originally Posted by 48emodelpanhead View Post
Check into the new members forum and introduce yourself.
+1


It sounds as if you're running out of gas.

It's a 2001 but you never mentioned if it's EFI or carbed?
__________________
__________________________________________
“When the going gets weird, the weird turn professional....” ~ Hunter S. Thompson~

R.I.P. Rubberdown. 1971-2012
Dave63 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2009, 03:54 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Location: In a Van down by the river...
Posts: 11,049
Sounds like vapor lock or a bad coil
Badassbrutus is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2009, 03:41 PM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mid Missouri
Posts: 9
Thanks for the comments

It is a carb version and have checked the coil, replaced fuel, plugs and will be taking off the carb an checking jets and diaphram. Hoepfully someones advise will work!
kevin.sargent is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2009, 03:42 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Mid Missouri
Posts: 9
P.S. It is a 2001 FLSTF - carb
kevin.sargent is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2009, 04:57 PM   #7 (permalink)
when did it start 4u
 
Jacket4256's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Knoxvegas
Posts: 2,051
no gas or bad gas.....did you drain all the fuel or just add more ?
__________________
2004 Sportster
2012 HD Road Glide Ultra
2006 GTO with idle problem
2011 Subaru OB (DD)

A great man once said
" you better keep your traps shut, bc you know what they say, People in glass houses sink ships"
Jacket4256 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2009, 05:38 PM   #8 (permalink)
Grandstanding Member
 
Dave63's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: PA
Posts: 29,816
Quote:
Originally Posted by Jacket4256 View Post
no gas or bad gas.....did you drain all the fuel or just add more ?
He wrote.....:



Quote:
Originally Posted by kevin.sargent View Post
.... replaced the fuel....
__________________
__________________________________________
“When the going gets weird, the weird turn professional....” ~ Hunter S. Thompson~

R.I.P. Rubberdown. 1971-2012
Dave63 is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2009, 11:32 AM   #9 (permalink)
SNAFU organizer
 
vlade's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Louisiana
Posts: 4,127
Working on the theory that this was a problem After the winter set up I'd offer your battery still could be lame or the connections get warmed up and get a little loose. Gunk and junk in your carb and float bowl. I think you got a drain valve on it for the float bowl, open and see what pops out.
vlade is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2009, 02:01 PM   #10 (permalink)
when did it start 4u
 
Jacket4256's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Knoxvegas
Posts: 2,051
yes i see that he worte that he replaced the fuel but does that mean he added more or drained it all out....
__________________
2004 Sportster
2012 HD Road Glide Ultra
2006 GTO with idle problem
2011 Subaru OB (DD)

A great man once said
" you better keep your traps shut, bc you know what they say, People in glass houses sink ships"
Jacket4256 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 08:29 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
This site is in no way affiliated with Harley-Davidson
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum